מבוא - מה זה IRA?
IRA או Individual Retirement Account הוא מכשיר המאפשר לחוסך לפנסיה לנהל את חסכונותיו בעצמו. כיום ניתן לנהל ב IRA קופות גמל וקרנות השתלמות במעמד שכיר ועצמאי וכן קופות גמל בתיקון 190. בקופות גמל קצבתיות ניתן יהיה לקנות מכשירים מחקי מדד בלבד וזאת עד שיצטבר סכום בגובה של כ 1.48 מיליון או שהחוסך מקבל קצבה שעולה על 5,012 ש"ח. בקרנות השתלמות וקופות גמל הוניות אין את המגבלה הנ"ל ובגדול ניתן לקנות ניירות ערך סחירים בארץ וזרים (עם דירוג גדול או שווה לישראל), קרנות סל, קרנות נאמנות, ומניות בודדות (עד 10% משווי הנכסים הכולל).
הבעיות במצב הקיים בניהול הכסף ע"י המוסדיים
- אין זהות אינטרסים מלאה בין החוסך לגוף המוסדי המנהל - חשוב להבין שהמוסדיים הינם עסקים למטרות רווח כלומר הם יעשו הכל על מנת שלא יווצרו להם פדיונות, דבר שפוגע ישירות ברווחים שלהם. המוסדיים נמדדים ברמה החודשית, כאשר כל חודש מפורסמות התשואות של כולם, ובהתאם הציבור מגיב בגיוסים ובפדיונות ומשכך הם פני הדברים, מנהל השקעות המוסדי חייב לדאוג להיות בראש רשימת התשואות, אחרת יפטרו אותו ולכן גם אם הוא לא מתכוון לכך, הראייה שלו לעיתים יכולה להיות קצרת טווח, דבר המתנגש עם הצורך של החוסך בראייה ארוכת טווח.
- בהמשך לסעיף הקודם, המוסדיים פועלים כאנשי מכירות במטרה לגייס מקסימום כספים, ולכן נראה אותם מציעים מסלולים של נכסים שעשו תשואות טובות לאחרונה, או מסלולים שכולם מדברים עליהם והם בכותרות (S&P500, נסד"ק, מסלולים טכנולוגיים). אילו לא בהכרח המסלולים שיניבו תשואה מקסימלית גם בעתיד (ולעיתים הם מגלמים סיכון מוגבר בשל הריכוזיות שלהם).
- אין למשקיע הפסיבי היום מסלול פסיבי אמיתי, לדוגמה מדד עולמי. יש את מסלול ה S&P500 שלעניות דעתי מסלול זה אינו מהווה פיזור מספק ואולי יש עוד מסלול אחד שדומה למדד העולמי. כל שאר המסלולים הם מסלולים נישתיים (בעיקר מוכווני טכנולוגיה) שמכוונים ל FOMO של החוסכים. זאת ועוד, גם אין שום הבטחה שהמסלולים האלה ישארו יציבים לאורך זמן והמוסדיים נוטים לשנות אותם חדשות לבקרים. גם הרפורמה החדשה שתיכנס לתוקף ב 1.7.24 לא פותרת את הבעיה והמסלולים שפורסמו עד כה דומים למה שהיה עד עכשיו. כתבתי על כך בהרחבה כאן הגביע הקדוש - מדד עולמי פסיבי בחסכון ארוך הטווח
- דמי ניהול יקרים שיכולים להגיע ל 0.6% במסלולים פסיביים ו 0.8% ומעלה במסלולים אקטיביים.
- הוצאות ניהול השקעה שנגבים כל שנה מחדש (גם אם החוסך לא הפקיד כספים).
- חוסר יעילות של ההשקעה המתבטא באחזקת מזומן של כ 5%-10% לטובת פדיונות מהקרנות.
- חוסר יעילות של ההשקעה המתבטא במיסוי דיבידנדים שאינו מיטבי.
- נכסים לא סחירים - בחלק מהמסלולים יש אחוז ניכר של נכסים לא סחירים, לעניות דעתי נכסים אלה אינם אטרקטיבים להשקעה בשל מאפייני הסיכון\סיכויי שלהם כפי שכתבתי בהרחבה ב למה אני לא אוהב השקעות אלטרנטיביות
- שליטה מלאה היכן הכספים יושקעו מתוך ראייה ארוכת טווח, וללא תלות בשיקולים אחרים של המנהל המוסדי או משקיעים אחרים שמשקיעים יחד איתך באותה קרן.
- אפשרות לפיזור אופטימלי של הכספים ע"פ תורת ההשקעה הפסיבית, כפי שכתבתי כאן - אסטרטגיית ההשקעה שלי
- יכולת למקסם את הטבת המס הגלומה בקרן השתלמות ובקופת גמל. מאחר ויש לנו שליטה מלאה על הנכסים שנקנים ב IRA אנחנו יכולים לקחת בחשבון נכסים אחרים שיש לנו, ותוך הסתכלות כוללת על ההון שלנו, אנחנו יכולים לבחור איזה נכסים נקנה ב IRA על מנת למקסם את ההטבה.
- דמי הניהול ב IRA הם יותר זולים ממסלולים בניהול אקטיבי (זולים בשני שליש) וגם ממסלולים בניהול פסיבי (זולים בחצי).
- ב IRA ניתן לקנות קרנות שמטיבות במיסוי הדיבידנדים למשל קרנות איריות צוברות שממסות דיבידנדים ב 15% בלבד.
- ב IRA כל הכסף של החוסך מושקע. אין צורך להשאיר מזומן למעט סכום זניח עבור דמי הניהול.
- הוצאות ניהול ההשקעות הן רק ההוצאות של החוסך עצמו ולא של חוסכים אחרים. לצורך העניין אם החוסך קנה בסכום חד פעמי ב 100K, הוצאות ניהול ההשקעה יהיו רק מה שהוא שילם בקנייה של סכום זה (ולא מעבר לכך), אותו דבר על הפקדות חודשיות. כאמור במסלולים שאינם IRA יהיו הוצאות ניהול השקעה על כל הסכום המושקע כל שנה מחדש.
- הוצאת מסלקה פנסיונית וייעוץ של בעל רישיון פנסיוני לגבי המכשירים הרלוונטים למעבר ל IRA.
- פגישת תכנון פיננסי בליווי בעל רישיון פנסיוני ומתכנן פיננסי, לדיון והחלטה לגבי המכשירים שיעברו ל IRA תוך התחשבות בהון הכולל של הלקוח ובמטרה למקסם את ההטבה של הפטור ממס.
- הפקה והכנת המסמכים הנדרשים לביצוע המעבר ע"י בעל רישיון פנסיוני והגשתם לגלובלנט כולל עדכון המעסיק בנוגע להפקדות.
- שירות וליווי מקצועי בכל התהליך של המעבר וקבלת עדכונים שוטפים עד תחילת השקעה בחשבון ההשקעות.
- דמי ניהול אטרקטיביים - זולים יותר מאשר בפנייה ישירה לחברה.
אין לראות בכתוב ייעוץ השקעות\פנסיוני\פיננסי המתחשב בצרכיו, נתוניו, מצבו הכספי, נסיבות ומטרותיו המיוחדות של כל אדם, או תחליף לייעוץ כאמור. אין לראות בתוכן משום המלצה ו/או ייעוץ מקצועי מכל סוג.
תודה על שיתוף המידע, מאמר חשוב .
השבמחק