מבוא
בפוסט זה ארצה להתמקד בגישה שלי להשקעות, ספציפית במה ואיך אני משקיע.
חשוב להדגיש שכל נושא ההשקעות הוא האמצעי ולא המטרה.
השקעת הכסף שברשותך נועדה להשיג את המטרות שקבעת לעצמך בחיים.
אנחנו ניגש לתכנן ולבצע השקעות רק לאחר שהגדרנו מטרות אילו. הקצאת הנכסים וההשקעות הספציפיות יבחרו לאור מטרות אילו.
דיסקלמר נוסף לפני שנצלול - אין לראות בכתוב ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו, נתוניו, מצבו הכספי, נסיבות ומטרות השקעתו המיוחדות של כל אדם, או תחליף לייעוץ כאמור. אין לראות בתוכן משום המלצה ו/או ייעוץ מקצועי מכל סוג.
האמור בפוסט זה נכתב על סמך ניסיון עיוני ומעשי של כ 15 שנים בהשקעה בשוק ההון בארץ ובעולם. בין השאר, במהלך השנים, עברתי קורסים שונים, ביצעתי למידה ומחקר עצמאי, קראתי ספרי השקעה ומאמרים אקדמיים, למדתי מנסיונם של משקיעים אחרים, קראתי פרשנויות ותחזיות באתרים כלכלים, עקבתי אחר השוק מקרוב וכו'.
באמצעות אסטרטגייה זו, אשר משמשת אותי להשקעה של הכסף האישי שלי, צברתי בהצלחה הון משמעותי לכל הדעות.
בגדול, כמעט על כל משפט שיופיע בהמשך אפשר לכתוב פוסט שלם. אך בשלב זה, בחרתי להביא את הדברים בצורה פשוטה, קצרה וקולעת על מנת להעביר את המסר.
עקרונות לבחירת נכסים להשקעה - במה אני משקיע?
- הנכס להשקעה צריך להיות בעל הגיון כלכלי מאחוריו - כלומר הנכס צריך להיות מסוגל לייצר רווחים לבעליו. נכס ראוי בעיני להשקעה - אג"ח שמחלק ריבית, מנייה(המייצגת עסק) שמחלקת דיבידנד, דירה שמספקת שכר דירה. נכס שלא ראוי להשקעה בעיניי הוא נכס שלא מייצר ערך לבעליו וכל הסיבה לאחזקתו היא שיימצא הקונה שיסכים לרכוש אותו במחיר גבוה יותר(ממחיר הרכישה) - למשל, זהב, מטבעות קריפטוגרפים, NFT, יצירות אמנות, שעונים ועוד.
- ההשקעה צריכה להיות פשוטה, ישירה וזולה למימוש - ככל שההשקעה מסובכת יותר במבנה שלה ובמספר המתווכים המעורבים בה, כך הסיכון של ההשקעה גובר, כי יש הרבה נקודות תורפה ולכן הסיכוי לכשל של כל ההשקעה עולה באופן משמעותי. זאת ועוד, השקעות שאינן פשוטות הם יקרות למימוש, כי כל אחד מהמתווכים בדרך גוזר על המשקיע קופון שמפחית מהתשואה המתקבלת. לכן ההעדפה היא להשקעות פשוטות, כגון - אג"ח ממשלתי ומדד מניות רחב. השקעות שאינן ראויות בעיני, בשל סיבות אילו, הן השקעות "אלטרנטיביות" לסוגיהן, למשל, השקעה בנדל"ן פיזי בחו"ל, קרנות גידור, קרנות נדל"ן פרטיות, קרנות הלוואות לנדל"ן, קרנות נדל"ן יזמיות, קרנות הלוואות P2P ועוד. לא חסרים סיפורים, המתפרסמים חדשות לבקרים, על אנשים שאיבדו את כל הונם בהרפתקאות מעין אלה.
- ההשקעה צריכה להיות נזילה - ההעדפה היא להשקעה נזילה מכיוון שזו צורת ההשקעה המפוקחת ביותר והמחיר שלה נקבע באופן המדויק ביותר ע"י מליוני משקיעים בצורה יומיומית. בהשקעה שאינה נזילה, יש הרבה מקום למניפולציות על השווי ואמינות הדיווחים מוטלת בספק. יש בציבור אשלייה, שהשקעה שאינה נזילה אשר מטבעה לא משוערכת באופן יומי, שומרת על ערכה גם בזמן משבר, מכיוון שהמשקיע לא רואה את ירידת הערך. אבל זו רק אשלייה, בד"כ בזמן משבר יש קושי לממש השקעות לא נזילות. זאת ועוד, גם אם היה ניתן לממש, אז השקעות אלה היו מקבלות את המחיר של השוק הסחיר. עוד יתרון של השקעה נזילה הוא שאפשר לצאת ממנה בקלות במידת הצורך. סעיף זה פוסל מבחינתי להשקעה נכסים אלטנרטיבים למיניהם, כדוגמת אלה שציינתי בסעיף הקודם.
עקרונות מנחים לאופן ביצוע ההשקעה - איך אני משקיע?
- אני לא משקיע במניות ספציפיות! בפעם האחרונה שבדקתי שם המשפחה שלי הוא אהרוני ולא באפט. אין לי שום יכולת או זמן לנתח מצב עסקי של חברות ולבחור מתוכן את אילו שישיאו תשואה עודפת ולכן אני משקיע בכל החברות בעולם. חשיפה לחברה בודדת חושפת אותנו לסיכון לא מפוצה. כאשר אנו משקיעים בכל החברות בעולם, אנו משקיעים בהמשך הצמיחה של החברה האנושית. ההיסטוריה של ה 200 שנים האחרונות מוכיחה שהחברה האנושית צומחת, אין סיבה שלא להניח שצמיחה זו תימשך גם בעתיד.
- אני משקיע באופן פסיבי - בהמשך לסעיף הראשון, יש אינספור מחקרים שמוכיחים שניהול אקטיבי, כלומר לשלם למנהל שיבצע את עבודת המחקר לבחירת המניות, לא מספק את הסחורה. בטווח הארוך אף מנהל לא מצליח להביס את המדדים. את הדמי ניהול בכל מקרה אתה תצטרך לשלם, לא משנה מה תהיה התוצאה, לכן ההעדפה היא להשקיע באמצעות קרנות סל פסיביות זולות.
- אני לא מתזמן את השוק - אני נשאר מושקע כל הזמן, ע"פ רמת הסיכון המתאימה לי ושנקבעה בתוכנית ההשקעות. אני מאזן פעם השנה את התיק חזרה להקצאת הנכסים שנקבעה על מנת לשמור על אותה רמת סיכון. אני לא משנה את הקצאת הנכסים בהתאם למצב הכלכלה אלא רק בעקבות שינויים בחיי האישיים. מחקרים רבים הוכיחו חד משמעית שלא ניתן באמצעות כניסה ויציאה מהשוק לקבל תשואה עודפת. זאת ועוד, פעולות אילו כרוכה בתשלום מיסים ועמלות שפוגע בתשואה המתקבלת.
- אני משקיע לטווח ארוך - ע"פ ההיסטוריה, בתיק מפוזר היטב, הסיכוי לתשואה חיובית בטווח השקעה של 10 שנים ומעלה הוא 80%-90%. ובטווח של 20 שנה הסיכוי לקבל תשואה חיובית מגיע ל 100%. לכן תקופת ההשקעה במניות צריכה להיות 10 שנים לפחות ועדיף יותר. מסחר במניות לתקופות קצרות - תוך יומי, ימים, חודשים נדון לכישלון. כבר עדיף ללכת לקזינו...
- אני מפזר בצורה חכמה - לדעתי מדד המניות העולמי, שהינו מדד לפי שווי שוק, אינו מפוזר מספיק. המדד מוטה בעיקר למניות צמיחה טכנולוגיות גדולות מארה"ב. עובדה זו גורמת לכך שהמדד רגיש לתנאים כלכלים המשפיעים על מניות מסוג זה. כמו שראינו בשנת 2022, הסיכון התממש בשל עליית האינפלציה והריבית, והמדד ספג הפסדים קשים. מחקרים מראים שמניות בעלי מאפיינים שונים מגיבים באופן שונה לתנאי שוק שונים, בשוק יש מניות מסוגים שונים כגון מניות צמיחה, מניות ערך, מניות קטנות, מניות גדולות וכו'. באותה מידה, סקטורים שונים של השוק מתנהגים באופן שונה, למשל בשנת 2022 סקטור האנרגיה עלה בניגוד למגמה. הפיזור שאני מיישם הוא פיזור חכם, על פני סוגי מניות שונים(פקטורים) וסקטורים כך שנוצר תמהיל בתיק שיחס הסיכון\תשואה שלו הוא יותר טוב מהמדד העולמי. הנ"ל חשוב במיוחד עבור תיקים עם סכומים משמעותים שבהם ההעדפה היא שההפסד המקסימלי יהיה מוגבל. ישנם מחקרים נוספים המראים כי למניות מסוג מסוים - מניות ערך ומניות קטנות ועוד, יש פוטנציאל לספק תשואה עודפת על המדד הרחב (זה מה שהיה בעבר, והמחקרים מראים שיש לזה בסיס מדעי שזה יימשך גם בעתיד). אפשר לשלב מניות מסוג זה בתיק על מנת להגדיל את פוטנציאל התשואה(תוך הגדלת הסיכון), בראייתי, גם אם הפוטנציאל לא יתממש בעתיד(כי שום דבר לא מובטח) דבר זה כדאי אפילו רק מבחינת אלמנט הפיזור. לסיכום, אפשר לומר כי ניתן לבנות תיק ממרכיבים אילו שנע בין השמרני לאגרסיבי כתלות בהעדפת הסיכון של המשקיע, שלטעמי, בכל מקרה, הוא יותר מפוזר מהמדד העולמי ולכן פחות מסוכן.
- אני כל הזמן ממשיך ללמוד - השקעה זה לא רק תהליך רציונלי, זה לא פחות תהליך רגשי. עד שלא ראית את התיק שלך נחתך ב20%-30% אתה לא תדע איך זה מרגיש. ושזה קורה, אתה צריך לדעת להתמודד עם זה, כי זה חלק אינטגרלי מההתנהגות של השוק. טעויות שנובעות מפחד לא רציונלי, יכולות לגרום לנזקים חמורים לתיק. הפתרון לעניין הזה הוא ללמוד, ללמוד ועוד ללמוד - כאשר מבינים למה ואיך דברים עובדים אפשר לנהל את הצד הרגשי בצורה טובה. אני כאן בשבילך כדי ללוות אותך בתהליך למידה זה.
- אני משקיע באופן לעומתי - אני משקיע באופן הפוך למה שכולם עושים, שכולם מוכרים אני קונה, ושכולם קונים אני מוכר. שוק ההון מעביר את הכסף מחסרי הסבלנות לאלה בעלי הסבלנות, מהפסימים לאופטימים. בשוק ההון, לא משתלם(תרתי משמע) להיות פסימי, רוב הזמן אתה תטעה כי השוק נוטה לעלות לאורך זמן.
- אני שואף למינימום עלות ניהול התיק - אני משקיע באמצעות קרנות סל זולות על מדדי מניות רחבים, אני מנהל את התיק בבנק או ברוקר שנותן לי את העמלות הזולות ביותר. אני מבצע את המינימום פעולות מסחר הנדרשות לניהול התיק. חשבון מסחר באקסלנס טרייד: פטור מדמי טיפול לשנתיים וקורס במתנה למצטרפים חדשים. להצטרפות דיגיטלית לחצו כאן
- אני שואף לתשלום מינימלי של מיסים - אני משקיע באמצעות קרנות סל איריות אשר זכאיות לתשלום מס מופחת וכן צוברות את הדיבידנדים המתקבלים באופן אוטומטי. אני ממעט בפעולות מסחר על מנת לא להפעיל טריגר לתשלום מס. אני מבצע קיזוז הפסדים ורווחים בהתאם לצורך על מנת לדחות תשלום מס.
- אני לא מבצע גידור\נטרול מט"ח - מניות מייצגות עסקים שהינם נכסים ריאליים, זה לא משנה באיזה מטבע הנכס נקוב, המנייה תשמור על ערכה הריאלי(תחת ההנחה שכל השאר נשאר זהה). ביצוע נטרול מט"ח הינו בגדר הימור על התחזקות של מטבע מסויים. בנוסף לכך, גידור עולה כסף ולכן הוא מהווה משקולת על התשואה המתקבלת. זאת ועוד, לעיתים, חוסר גידור הוא דווקא מה שמגדר את התיק מפני הפסדים. למשל עליית הדולר ב 2022.
- אני לא משקיע בנכסים הרשומים בארה"ב - כאזרח ישראלי, במידה ואחזיק נכסים הרשומים בארה"ב יחול על יורשיי מס עיזבון בעת המוות. מס זה יכול להגיע ל 40% מערך התיק(לא מהרווח!). יש פטור של 60,000$. נכון להיום מס זה לא נגבה בפועל, אבל דברים יכולים להשתנות בעתיד. לכן אני מעדיף לא להיכנס לפינה הזאת. יש היום אלטרנטיבות מעולות בדמות קרנות איריות שנסחרות בבורסת ת"א ובבורסות אירופה.
כל הכבוד תרם לי רבות
השבמחקפוסט מצוייןממצה מאוד ומתאים מאוד לתפיסת ההשקעה שלי גם
השבמחקפוסט אינפורמטיבי ונעים לקריאה, תודה רבה!
השבמחקנבהלתי ממס העזבון, עם ממשל ביידן המטורלל אולי כדאי למכור את כל המניות האמריקאיות, השאלה לא נשאר הרבה במקום
השבמחקבדיוק בונה תיק IRA, תודה על העצות המועילות
השבמחקסיכום תמציתי ויפה של עקרונות השקעה סולידיים.
השבמחקראשית, אהבתי מאוד, ואם התלבטתי על השקעת אלטרנטיביות, ככל הנראה לא אשקיע אנרגיה בזה.
השבמחקלגבי השקעה מתכות יקרות ובמתכת עצמה, יש בכך אפשרות, לא הבטחה להגנה במקרי קיצון.
חשוב להיות אופטימי , זה לא אומר שצריך להתפס לא מוכן.
קןוה לטוב, התכונן לרע.
יש פרסון "האלגוריה על הנץ והנחש" של סטיב קול מארטמיס שחקר תיק אופטימלי על פני 100 שנים
אני חושב שיש במאמר ההוא ערך
הי, לא מצאתי את המאמר שאתה מדבר עליו, אשמח אם תצרף קישור. בכל מקרה, השקעה במתכות יקרות כגון זהב, בטווח הארוך, התשואה היא תשואה ריאלית אפסית. לכן אני מעדיף להימנע.יש דרכים אחרות לצמצם את התנודתיות של התיק , ברוח הפוסט שלי לעיל.
מחקתודה!
השבמחקאם קניתי ומכרתי ונוקה לי מס במקור, אני יכול לבצע באופן עצמאי את החישובים כדי להמנע מהמס? (קניתי עוד באותו היום חזרה את המניות
אני מניח שאתה מדבר על מכירה בהפסד של נכס אחד ומכירה ברווח של נכס אחר. במקרה זה, אם אתה בבנק ישראלי או בברוקר ישראלי אז החישוב מבוצע אוטומטית ותקבל החזר לחשבון תוך מספר ימים. אם אתה בברוקר זר בחו"ל אז בכל מקרה אתה צריך להגיש דוחות למס הכנסה ואז הקיזוז הזה יבוצע בדוח.
מחק