דילוג לתוכן הראשי

ניהול כסף גדול: אתגר, אחריות והזדמנויות

                    

ניהול כסף גדול: אתגר, אחריות והזדמנויות 📈💰
רמת החיים בישראל עולה, ואנשים רבים מגיעים להון משמעותי – בין אם בזכות קריירה מוצלחת בהייטק, בעלות על עסקים משגשגים או הצלחה כבעלי מקצועות חופשיים. יותר ויותר אנשים מוצאים את עצמם עם סכומים גבוהים.
עם כסף גדול מגיעה אחריות גדולה.

בשנים האחרונות, יותר ויותר משקיעים מבינים את היתרונות של השקעה פסיבית. מחקרים מראים שרוב המשקיעים המנסים "להכות את השוק" נכשלים בטווח הארוך, בעוד שהשקעה פסיבית, המבוססת על פיזור רחב ועלויות נמוכות, מניבה תוצאות טובות יותר ברוב המקרים. גישה זו מאפשרת ליהנות מצמיחת השווקים ללא צורך בניהול אקטיבי ומפחיתה את הסיכון לשגיאות יקרות הנובעות מהחלטות רגשיות.

🚨 אז למה לא פשוט לשים את כל הכסף על S&P500?
בהנחה שיש לנו את טווח ההשקעה הארוך הנדרש (10\ 15 \ 20 שנה ומעלה), למה S&P500 לדעתי הוא לא הבחירה האופטימלית?

הפן הפיננסי
חייבים להבין שבכל השקעה יש מרכיב של אי ודאות, ולכן מה שהיה בעבר לא בהכרח מצביע על מה שיהיה בעתיד. נכון שעד היום כל פעם שהשוק ירד הוא התאושש וחזר לעלות, אבל אף אחד לא יכול להבטיח שזה יקרה תמיד ובמסגרת טווח ההשקעה שלנו(שלפחות על חלק מהכסף הוא לא אינסופי) נכון שהסיכויים לטובתנו, אבל עדיין יש סיכוי מסויים שכל השקעה תפסיד ולא תתאושש לעולם או לא תתאושש במסגרת טווח ההשקעה שלנו.
ולכן צריך להיחשף לכמה שיותר מקורות תשואה שונים. כאשר משקיעים רק במדד אחד, לדוגמה S&P500, אז אנחנו חשופים למדינה אחת, מוטים לסקטור אחד, מוטים למניות צמיחה גדולות בעיקר וכל נכס באשר הוא יכול "לאכזב בתשואות" למשך זמן רב. אף אחד לא יכול לנחש מראש איזה נכס ייתן תשואה עודפת בעתיד.

היסטורית, היו עשורים שלמים שבהם שוק המניות האמריקאי לא הניב תשואה (למשל, 2000-2010 ותקופות דומות בעבר). מי שהיה מושקע רק ב-S&P 500 באותן שנים ראה את ההון שלו דורך במקום – לעיתים אפילו עם הפסדים לאחר ניכוי אינפלציה. כאשר משקיעים בסוג נכס אחד בלבד, זה מגדיל את מרחב התוצאות האפשריות לטוב ולרע.

הפן הפסיכולוגי
לנהל הון משמעותי זה לא כמו לנהל תיק קטן. ככל שהסכום גדל, כך גדלה הרגישות לתנודתיות, והאתגרים הפסיכולוגיים הופכים משמעותיים יותר.
להפסיד 50% מ-100K זה לא נעים, אבל להפסיד 50% מ-5M? זו כבר תחושת אובדן שונה לחלוטין.
כשיש לך יותר כסף, התועלת השולית של כל שקל נוסף קטנה, ולכן אסטרטגיית ההשקעה צריכה להתמקד בשמירה על ההון וצמיחה אחראית – ולא ברדיפה אחרי תשואה מקסימלית בכל מחיר.

איך תתמודד עם ירידות של 50%? מחקרם של כהנמן וטברסקי הראה שהכאב מהפסד גדול פי 2 מההנאה מרווח. רבים מפריזים ביכולתם לשאת ירידות חדות בשוק ההון. על מנת להנות מהתשואות הגבוהות שהשקעה מנייתית יודעת לתת אתה צריך ל"הישאר על הגלגל" לאורך זמן. האתגר הזה קשה שבעתיים כאשר יש לך בשוק "כסף גדול".

אז מה עושים?
מגוונים את התיק: משלבים סוגי נכסים שונים בפיזור גאוגרפי, פקטורייאלי (סוגי מניות שונים), סקטורייאלי, מטבעי ונכסים אלטרנטיבים סחירים. שומרים על איזון: לא משקיעים רק במגזר אחד או בשוק אחד, גם אם הוא נראה מפתה.

הפיזור בתיק ההשקעות נותן לנו את האפשרות להשיא תשואות לאורך זמן, בלי להיות תלויים לחלוטין בביצועי שוק אחד או נכס אחד. סוגי נכסים שונים שאינם קורליטבים ב 100%, מגדילים את הסיכוי להשיא תשואות משמעותיות בכל מצב שוק.
זה לא אומר בהכרח שהתשואות יהיו פחות טובות, אפילו להפך, המחקר וההיסטוריה מראים שלסוגי נכסים מסויימים יש *פוטנציאל* לתשואה עודפת על השוק הרחב, ולדעתי גם אם הפוטנציאל לא יתממש אז זה שווה, כי תיק הנכסים הופך יותר יציב ופחות תנודתי. כאשר אתה מפוזר על סוגי נכסים שונים שמגיבים אחרת לתנאי שוק משתנים, אז יש *פוטנציאל* למתן את התנודתיות של התיק והירידה המקסימלית. חשוב במיוחד עבור תיק גדול בו הדגש לעניות דעתי' צריך להיות על ניהול הסיכונים, כי בכל מקרה אף אחד לא יודע לחזות תשואות עתידיות, וכאשר יש לך תיק גדול, "יש לך יותר מה להפסיד מאשר להרוויח", המשוואה של הפסד-רווח היא לא סימטרית.

ההסטוריה של שוק ההון והמחקר האקדמי בנושא תומכים בתוצאות כנ"ל.
פיזור לכמה שיותר מקורות תשואה שונים מפחית את הסיכון להיתקע בתקופה שלילית. גיוון מגדיל את הסיכויים לקבל תוצאות מספיק טובות, כך שאתה מפחית את הסיכון לקבל תוצאות רעות לחלוטין.
כאשר אתה מפוזר על כמה סוגי נכסים הסבירות ש*כולם* יאכזבו ב*אותו זמן* פוחתת. ולכן זה מגדיל את הסיכוי לקבלת תוצאה חיובית.

אני עוסק בשאלות האלה כבר שנים רבות – בתחילה מתוך צורך אישי, ובהמשך בתהליך עבודה עם לקוחות במסגרת תכנון פיננסי. אם אתה רוצה להבין מה המחקרים באמת אומרים, מה הנתונים מלמדים, ואיך ניתן לפעול בצורה מחושבת ואחראית –אני מזמין אותך לפגישה אישית, שבה אשתף אותך בידע ובניסיון הרב שצברתי לאורך השנים, כדי שתוכל לקבל החלטות מושכלות ולצמוח עם ביטחון פיננסי לאורך זמן.

אין לראות בכתוב ייעוץ השקעות\פנסיוני\פיננסי המתחשב בצרכיו, נתוניו, מצבו הכספי, נסיבות ומטרותיו המיוחדות של כל אדם, או תחליף לייעוץ כאמור. אין לראות בתוכן משום המלצה ו/או ייעוץ מקצועי מכל סוג. 

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

למה אני לא אוהב השקעות "אלטרנטיביות"?

אין לראות בכתוב ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו, נתוניו, מצבו הכספי, נסיבות ומטרות השקעתו המיוחדות של כל אדם, או תחליף לייעוץ כאמור. אין לראות בתוכן משום המלצה ו/או ייעוץ מקצועי מכל סוג. בהמשך לפוסט  אסטרטגיית ההשקעה שלי  , מצאתי לנכון להרחיב בנושא ההשקעות "האלטרנטיביות". הגרשים במכוון. אז למה אני לא אוהב השקעות אלטרנטיביות? לפני שאפרוש את טיעוניי בנושא, קודם בו נבין על מה מדובר. בד"כ שמדברים על השקעות אלטרנטיביות מתכוונים להשקעות שאינן סחירות בבורסה כלשהי. כלומר השקעות אילו אמורות לספק אלטרנטיבה לשוק הסחיר. דוגמאות להשקעות אלטרנטיביות: קניית נדל"ן בחו"ל והשכרתו. קרנות גידור. מטבעות קריפטוגרפים. NFT. קרנות חוב. קרנות הלוואות P2P. קרנות הלוואות לנדל"ן. קרנות נדל"ן יזמיות. אמנות. שעונים. קרקע חקלאית. ועוד... ראשית, בואו נתעכב על המושג "אלטרנטיבי". לדעתי, יש פה גם אלמנט מיתוגי ושיווקי, כביכול שההשקעות האלטרנטיביות יכולות לתת לך משהו שהשקעות סחירות לא מסוגלות לספק. בחלק מהמקרים, מנסים לשווק את זה כמשהו אקסלוסיבי, שלא נגיש לכל אחד. בד"כ, ג...

אסטרטגיית ההשקעה שלי - במה ואיך להשקיע?

מבוא בפוסט זה ארצה להתמקד בגישה שלי להשקעות, ספציפית במה ואיך אני משקיע. חשוב להדגיש שכל נושא ההשקעות הוא האמצעי ולא המטרה.  השקעת הכסף שברשותך נועדה להשיג את המטרות שקבעת לעצמך בחיים.  אנחנו ניגש לתכנן ולבצע השקעות רק לאחר שהגדרנו מטרות אילו. הקצאת הנכסים וההשקעות הספציפיות יבחרו לאור מטרות אילו. דיסקלמר נוסף לפני שנצלול - אין לראות בכתוב ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו, נתוניו, מצבו הכספי, נסיבות ומטרות השקעתו המיוחדות של כל אדם, או תחליף לייעוץ כאמור. אין לראות בתוכן משום המלצה ו/או ייעוץ מקצועי מכל סוג. האמור בפוסט זה נכתב על סמך ניסיון עיוני ומעשי של כ 15 שנים בהשקעה בשוק ההון בארץ ובעולם. בין השאר, במהלך השנים, עברתי קורסים שונים, ביצעתי למידה ומחקר עצמאי, קראתי ספרי השקעה ומאמרים אקדמיים, למדתי מנסיונם של משקיעים אחרים, קראתי פרשנויות ותחזיות באתרים כלכלים, עקבתי אחר השוק מקרוב וכו'.  באמצעות אסטרטגייה זו, אשר משמשת אותי להשקעה של הכסף האישי שלי, צברתי בהצלחה הון משמעותי לכל הדעות. בגדול, כ...

למה לא להשקיע רק בארה"ב?

  אין לראות בכתוב ייעוץ השקעות\פנסיוני\פיננסי המתחשב בצרכיו, נתוניו, מצבו הכספי, נסיבות ומטרותיו המיוחדות של כל אדם, או תחליף לייעוץ כאמור. אין לראות בתוכן משום המלצה ו/או ייעוץ מקצועי מכל סוג.  בימים אילו שמדד הדגל של ארה"ב S&P500 שובר שיאים חדשים, אנחנו שומעים תחת כל עץ רענן פרסומת והמלצה להשקיע את הכסף במדד זה, אם זה את הכסף הפרטי ואם זה את הפנסיה. והציבור נוהר בהמוניו למדד המפורסם. והשאלה - האם זה הדבר הנכון לעשות? האם זה נכון לרכז את כל ההון במדינה אחת, חזקה ככל שתהיה?!? אני חושב שהתשובה היא - לא! תחילה אסקור את הטענות של המצדדים בהשקעה בארה"ב בלבד: שווי השוק של מניות ארה"ב הוא למעלה מ 50% מהשווי העולמי. בהשקעה בשוק המניות של ארה"ב אפשר לקבל פיזור מעולה בהשקעה בסקטורים ותעשיות מגוונים. להרבה מהחברות שנסחרות בארה"ב ישנם רווחים שמקורם מחוץ לארה"ב. בשנים האחרונות היתרון של הפיזור מתעמעם מכיוון שהקורלציה בין השווקים השונים עלתה. טיעונים אלה נרא...