דילוג לתוכן הראשי

ביטוח מנהלים - רות, סוף!




אין לראות בכתוב ייעוץ השקעות\פנסיוני\פיננסי המתחשב בצרכיו, נתוניו, מצבו הכספי, נסיבות ומטרותיו המיוחדות של כל אדם, או תחליף לייעוץ כאמור. אין לראות בתוכן משום המלצה ו/או ייעוץ מקצועי מכל סוג. 

בסוף חודש יוני 2023 נפל דבר במערכת הפנסיונית בישראל. ועדת הכספים של הכנסת אישרה תקנות של רשות שוק ההון שמחסלות הלכה למעשה את ביטוח המנהלים. ביטוח המנהלים הוא אחד מ 3 האפשרויות לחסוך לפנסיה. האפשרויות הנוספות הן קרן פנסיה וקופת גמל. ומה אנחנו יכולים להבין מזה בתור חוסכים? דבר אחד פשוט - שהרגולטור חושב שביטוח מנהלים הוא לא האפשרות הטובה ביותר לחסוך לפנסיה. 

כמה מילים בקצרה על איך עובד העניין הזה עם הפנסיה - הפנסיה נועדה לאפשר לעובד שעבד כל חייו להתקיים כאשר הוא מפסיק לעבוד. לאורך השנים מפקיד העובד(ומעסיקו) חלק משכרו למכשיר פנסיוני, הכסף מושקע בשוק ההון על מנת לשמר על ערכו ולהגדילו. בעת הפרישה הסכום הנצבר מחולק במקדם, התוצאה זו הקצבה שיקבל הפורש כל חודש עד סוף חייו. בתור חוסך ופורש האינטרס שלך הוא שהסכום הנצבר יהיה מקסימלי והמקדם יהיה מינימלי כדי שהקצבה תהיה מקסימלית.

אז בואו נבדוק איזה מהמוצרים משרת אותנו בכדי להגיע לקצבה מקסימלית. תחילה נכיר בקצרה את המוצרים הפנסיונים:

  • קופת גמל - זהו מוצר חיסכון טהור כלומר הוא לא כולל ביטוחים כגון ביטוח נכות, שארים. על החוסך לקנות ביטוחים בנפרד. קופת גמל אינה משלמת קצבה ועל החוסך להעביר את הסכום הנצבר למוצר אחר המשלם קצבה. במוצר זה יש דמי ניהול מהצבירה (ניתן לקבל היום כ 0.5%) ואין דמי ניהול מההפקדה.
  • קרן פנסיה - קרן פנסיה מבוססת על ערבות הדדית בין החוסכים ויש לה תקנון שמסדיר את פעולתה. המשמעות היא שכאשר יש תביעות ביטוח(נכות, שארים) זה משולם ע"י החוסכים, אין רווח שהולך לחברה המנהלת ולכן עלות הביטוח היא זולה. ישנו מנגנון איזון אקטוארי שנועד לאזן את התשלום בגין התשלום לתביעות הביטוח בהתאם לתביעות בפועל שהיו. האיזון האקטוארי יכול להיות שלילי או חיובי. בקרן פנסיה בלבד יש מנגנון הבטחת תשואה של 5.15% + מדד על 27% מהכספים. בקרן פנסיה יש דמי ניהול מההצבירה (כ 0.1%-0.2%) ודמי ניהול מההפקדה. מקדם הפרישה נקבע בגיל הפרישה לפי הגיל, מין ומסלול הפרישה הנבחר. המקדם תלוי בתוחלת החיים הצפויה, במידה ותוחלת החיים המוערכת תגדל אז גם המקדם יגדל.
  • ביטוח מנהלים - ביטוח מנהלים הוא חוזה אישי שלא  ניתן לשינוי בין המבוטח לחברת הביטוח. ביטוחי מנהלים עברו גלגולים שונים לאורך השנים. גולת הכותרת של ביטוחי מנהלים בתחילת הדרך היתה שהמקדם מובטח. עד יוני 2001 היו פוליסות עם מקדם מובטח אטרקטיבי (כ 166), לאחר מכן עד דצמבר 2012 מקדם מובטח מעל 200. החל משנת 2013 לא ניתן לפתוח פוליסות עם מקדם מובטח. חשוב להבין - המקדם מובטח רק למסלול פרישה מסויים, במידה והפורש מעוניין במסלול פרישה אחר, המקדם ישתנה. גם מנגנון דמי הניהול עבר שינויים לאורך השנים - בתחילה 0.6% + 15% מהרווחים (משוקלל 1.3%-1.5%) בפוליסות עד דצמבר 2003, לאחר מכן  עד 2013 נעו דמי הניהול בין 1%-1.4% מהצבירה ו 5%-7% מההפקדה. ב 2013 דמי הניהול ירדו ל1% מהצבירה ו 4% מההפקדה.
לאחר שהכרנו את המוצרים השונים ומאפיינהם, בואו נגזור משמעויות:
  • יש לציין כי ההצטרפות לביטוח מנהלים לא נחסמה לחלוטין ועדיין ניתן להפקיד עבור חלק השכר הגבוה מפעמיים השכר בממוצע במשק. אבל האם יש היגיון להצטרף? לדעתי לא - דמי ניהול של 1% הם גבוהים משמעותית מדמי הניהול שניתן לקבל בפנסיה. חשוב להבין שדמי הניהול נוגסים בצורה גסה מהסכום הצבור (המונה בחישוב הקצבה) ולכן יקטינו את הקצבה משמעותית. ומה לגבי המקדם (המכנה בחישוב הקצבה), המקדם כאמור לא מובטח בדומה למצב בקרן הפנסיה. בסיכום הדברים לא נראה לי עסקה שווה.
  • ומה לגבי אלה שיש להם כבר ביטוחי מנהלים? כיום יש בביטוחי מנהלים 250 מילארד ש"ח. התקנות החדשות לא חלות על מי שכבר מחזיק בביטוח מנהלים. אבל האם שווה להמשיך ולהחזיק במוצר זה?
    • פוליסות לאחר 2013 - דמי ניהול בסביבות 1% ומקדם לא מובטח. מהסיבות שהזכרתי בסעיף הקודם אני חושב שקרן פנסיה היא אלטרנטיבה יותר טובה.
    • פוליסות מ 2001 - 2012 - דמי ניהול 1.4% -1%, מקדם מובטח מעל 200. זאת ועוד, המקדם מובטח רק למסלול פרישה מסויים, במידה ואתם רוצים מסלול אחר המתאים יותר לצורך שלכם המקדם לא מובטח. המסקנה נשארת אותה מסקנה לטובת קרן הפנסיה.
    • פוליסות עד 2001 (פוליסות משתתפות ברווחים) - כאן דמי הניהול המשוקללים הם כ 1.3%-1.5% מהצבירה. דמי ניהול אסטרונומים לכל הדיעות. היתרון בפוליסות אלה הוא המקדם המובטח האטרקטיבי. אבל חשוב לדעת, המקדם מובטח רק למסלול מסויים של הבטחת תשלומים ל120 קצבאות(10 שנים), כלומר מרגע התחיל לקבל הפורש קצבה מובטחת לו הקצבה לכל החיים, אך אם נפטר לאחר פחות מ 10 שנים יקבלו המוטבים השלמת קצבאות לתקופה של עד תום 10 שנים, ולאחר מכן יפסקו הקצבאות. ומה עם המבוטח נשוי ומעוניין להבטיח קצבה לבת הזוג לכל חייה? במקרה זה יהיה מקדם אחר. לגבי פוליסות אלה נדרש לבצע בחינה פרטנית בהתאם לצורך ולמצב הספציפי של האדם וע"פ תוצאתה לקבל החלטה.
על מנת להמחיש את הדברים בואו ניתן דוגמה קצרה, ניקח גבר שהיום בן 30 ויש לו  ביטוח מנהלים עם דמי ניהול של 1.25% ומקדם מובטח של 208 וצבירה של 100,000ש"ח (נתעלם מהפקדות).
נניח תשואה שנתית של 7% זהה ב 2 האפשרויות. כאמור דמי ניהול 1.25% בביטוח מנהלים ו 0.1% בקרן פנסיה.
נרוץ 40 שנה קדימה ונקבל:
  • סכום צבור בביטוח מנהלים: 856,868 ש"ח
  • סכום צבור בקרן פנסיה: 1,345,926 ש"ח
ומה הקצבה שנקבל?
  • בביטוח מנהלים לפי מקדם 208 נקבל: 4119 ש"ח לחודש.
  • בקרן פנסיה, המקדם לא מובטח אבל בוא נראה לאיזה מקדם צריך להגיע בכדי שהקצבאות ישתוו. על מנת לקבל 4119 ש"ח גם בקרן פנסיה, אז המקדם צריך לעלות ל 327. כלומר כל מקדם פחות מזה קרן הפנסיה מנצחת.
האם זה סביר שמקדם בקרן פנסיה יעלה ל 327?

ב 30 שנה האחרונות תוחלת החיים עלתה ב 2-3 חודשים בשנה. נניח עליה דומה בתקופה של 40 שנה הנ"ל נקבל עלייה של 10 שנים בתוחלת החיים => המקדם יגיע לאיזור 236. נניח ותוחלת החיים תעלה בקצב גבוה יותר מהעבר אז המקדם יעלה ל250 ,260 ,270...זה עדיין רחוק מאוד מה 327 ולכן עדיין קרן הפנסיה תהיה עדיפה.
לשם המחשה מקדם 250 מייצג תוחלת חיים 106.

לסיכום, הרגולטור אמר את דברו, הוא מעדיף שאנשים יהיו מבוטחים בקרן פנסיה ולא בביטוח מנהלים.
בפוסט זה, ניסיתי להסביר ולהדגים את הסיבות שהביאו את הרגולטור לקבל החלטה זו. כאמור, הפוסט מובא למטרות לימודיות בלבד ואין בו משום המלצה אישית.

מזמין אותך לפגישה אישית, בא נבחן את הדברים ביחד כחלק מתכנון פיננסי כולל.
בהצלחה!

איציק אהרוני,
יועץ ומתכנן פיננסי CFP




תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

למה אני לא אוהב השקעות "אלטרנטיביות"?

אין לראות בכתוב ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו, נתוניו, מצבו הכספי, נסיבות ומטרות השקעתו המיוחדות של כל אדם, או תחליף לייעוץ כאמור. אין לראות בתוכן משום המלצה ו/או ייעוץ מקצועי מכל סוג. בהמשך לפוסט  אסטרטגיית ההשקעה שלי  , מצאתי לנכון להרחיב בנושא ההשקעות "האלטרנטיביות". הגרשים במכוון. אז למה אני לא אוהב השקעות אלטרנטיביות? לפני שאפרוש את טיעוניי בנושא, קודם בו נבין על מה מדובר. בד"כ שמדברים על השקעות אלטרנטיביות מתכוונים להשקעות שאינן סחירות בבורסה כלשהי. כלומר השקעות אילו אמורות לספק אלטרנטיבה לשוק הסחיר. דוגמאות להשקעות אלטרנטיביות: קניית נדל"ן בחו"ל והשכרתו. קרנות גידור. מטבעות קריפטוגרפים. NFT. קרנות חוב. קרנות הלוואות P2P. קרנות הלוואות לנדל"ן. קרנות נדל"ן יזמיות. אמנות. שעונים. קרקע חקלאית. ועוד... ראשית, בואו נתעכב על המושג "אלטרנטיבי". לדעתי, יש פה גם אלמנט מיתוגי ושיווקי, כביכול שההשקעות האלטרנטיביות יכולות לתת לך משהו שהשקעות סחירות לא מסוגלות לספק. בחלק מהמקרים, מנסים לשווק את זה כמשהו אקסלוסיבי, שלא נגיש לכל אחד. בד"כ, ג...

אסטרטגיית ההשקעה שלי - במה ואיך להשקיע?

מבוא בפוסט זה ארצה להתמקד בגישה שלי להשקעות, ספציפית במה ואיך אני משקיע. חשוב להדגיש שכל נושא ההשקעות הוא האמצעי ולא המטרה.  השקעת הכסף שברשותך נועדה להשיג את המטרות שקבעת לעצמך בחיים.  אנחנו ניגש לתכנן ולבצע השקעות רק לאחר שהגדרנו מטרות אילו. הקצאת הנכסים וההשקעות הספציפיות יבחרו לאור מטרות אילו. דיסקלמר נוסף לפני שנצלול - אין לראות בכתוב ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו, נתוניו, מצבו הכספי, נסיבות ומטרות השקעתו המיוחדות של כל אדם, או תחליף לייעוץ כאמור. אין לראות בתוכן משום המלצה ו/או ייעוץ מקצועי מכל סוג. האמור בפוסט זה נכתב על סמך ניסיון עיוני ומעשי של כ 15 שנים בהשקעה בשוק ההון בארץ ובעולם. בין השאר, במהלך השנים, עברתי קורסים שונים, ביצעתי למידה ומחקר עצמאי, קראתי ספרי השקעה ומאמרים אקדמיים, למדתי מנסיונם של משקיעים אחרים, קראתי פרשנויות ותחזיות באתרים כלכלים, עקבתי אחר השוק מקרוב וכו'.  באמצעות אסטרטגייה זו, אשר משמשת אותי להשקעה של הכסף האישי שלי, צברתי בהצלחה הון משמעותי לכל הדעות. בגדול, כ...

למה לא להשקיע רק בארה"ב?

  אין לראות בכתוב ייעוץ השקעות\פנסיוני\פיננסי המתחשב בצרכיו, נתוניו, מצבו הכספי, נסיבות ומטרותיו המיוחדות של כל אדם, או תחליף לייעוץ כאמור. אין לראות בתוכן משום המלצה ו/או ייעוץ מקצועי מכל סוג.  בימים אילו שמדד הדגל של ארה"ב S&P500 שובר שיאים חדשים, אנחנו שומעים תחת כל עץ רענן פרסומת והמלצה להשקיע את הכסף במדד זה, אם זה את הכסף הפרטי ואם זה את הפנסיה. והציבור נוהר בהמוניו למדד המפורסם. והשאלה - האם זה הדבר הנכון לעשות? האם זה נכון לרכז את כל ההון במדינה אחת, חזקה ככל שתהיה?!? אני חושב שהתשובה היא - לא! תחילה אסקור את הטענות של המצדדים בהשקעה בארה"ב בלבד: שווי השוק של מניות ארה"ב הוא למעלה מ 50% מהשווי העולמי. בהשקעה בשוק המניות של ארה"ב אפשר לקבל פיזור מעולה בהשקעה בסקטורים ותעשיות מגוונים. להרבה מהחברות שנסחרות בארה"ב ישנם רווחים שמקורם מחוץ לארה"ב. בשנים האחרונות היתרון של הפיזור מתעמעם מכיוון שהקורלציה בין השווקים השונים עלתה. טיעונים אלה נרא...