אין לראות בכתוב ייעוץ השקעות\פנסיוני\פיננסי המתחשב בצרכיו, נתוניו, מצבו הכספי, נסיבות ומטרותיו המיוחדות של כל אדם, או תחליף לייעוץ כאמור. אין לראות בתוכן משום המלצה ו/או ייעוץ מקצועי מכל סוג.
בפוסט זה ברצוני להעלות למודעות מושג שנקרא "קיבוע זכויות". מה זה בכלל ואיך זה עוזר לנו? "קיבוע זכויות" הוא תהליך שכל פורש יכול לבצע מול רשויות המס בגיל פרישה על מנת למצות את זכויותיו לשלם מס מופחת בפנסיה. למרות שכל אזרח זכאי לפטור ממס, רק עשרות אלפי ישראלים מממשים את הפטור. ומה המשמעות? תשלום מס מיותר סתם, כסף שיכול היה להגדיל את הרווחה של הפורשים בגיל בשלישי.
מי זכאי לבצע "קיבוע זכויות"?
- כל אדם שהגיע לגיל פרישה, כיום גברים בגיל 67, ונשים החל מגיל 62 וארבעה חודשים ע"פ שנת הלידה שלהם.
- האדם פרש אחרי 1.1.12.
- אדם שהתחיל לקבל קצבת פנסיה.
תכל'ס, מה מקבלים?
בשנת 2023 כל פורש זכאי לפטור ממס על סכום של כ 853,000 ש"ח, אותם ניתן לנצל בשתי צורות - פטור ממס על קצבת הפנסיה ומשיכת סכום חד פעמי פטור ממס. ניתן לבחור באחת מהאפשרויות למימוש או לשלב בינהם. בשנת 2025 עתיד הפטור לעלות למעל מיליון ש"ח. חשוב לזכור כי משיכת פיצויים פטורים במהלך שנות העבודה יפגעו בגובה הפטור לו תהיו זכאים בגיל הפרישה.
בתהליך "קיבוע הזכויות" מול מס הכנסה אתם בעצם מעדכנים את מס הכנסה כיצד אתם רוצים לנצל את הפטור ממס הזה. לפי נתוני 2023, ינתן פטור ממס על סכום חד פעמי בגובה של 853,632 ש"ח או פטור ממס על קצבה חודשית בפנסיה של 4742 ש"ח. בשנת 2025 הסכומים יגיעו ל 1,099,872 ש"ח ול 6110 ש"ח בהתאמה. כמו כן צריך לעדכן כיצד תרצו לנצל את ההגדלות העתידיות בפטור.
את הפטור ממס לא מקבלים באופן אוטומטי ונדרש למלא טופס מתאים ולהגיש אותו למס הכנסה. ללא ביצוע "קיבוע זכויות" תשלמו סתם מס שיגרע לכם מהנטו הסופי. לדוגמה, מי שקצבת הפנסיה שלו היא 10000 ש"ח ויבצע קיבוע זכויות, בהנחה ובחר לנצל את מלוא הפטור כפטור על הקצבה ישלם מס רק על 5258 ש"ח כלומר 525 ש"ח (מס שולי 10%). בנטו יישאר לו 9475 ש"ח. לעומת זאת, מי שלא ביצע קיבוע זכויות ישלם מס על כל הקצבה, 10000 ש"ח (מס שולי 20%) ולכן ישלם מס של 1144 ש"ח ויישאר לו בנטו רק 8856 ש"ח. עבור פורשים שהתחילו לקבל קצבת פנסיה ואינם מגיעים לסף לתשלום מס, אבל ממשיכים לעבוד, גם אז ניתן לנצל את הפטור לקיזוז ממס ההכנסה המשולם.
גם אם הפורש לא מיצה את זכותו ל "קיבוע זכויות" בגיל הפרישה, ניתן לבצע קיבוע זכויות רטרואקטיבית ולבקש החזרי מס עד 6 שנים אחורה.
חשוב להבין כי הבחירות המבוצעות הן סופיות ולא ניתן לשנות אותן לאחר 90 יום ולכן צריך לשקול בכובד ראש כיצד לנצל את הפטור באופן אופטימלי. קיבוע זכויות שמבוצע כהלכה יכול לחסוך במצטבר כמאות אלפי שקלים.
לנוחיתכם, יצרתי שיתוף פעולה עם רואה חשבון מומחה בנושא "קיבוע זכויות" לטיפול בכל התהליך של בחירת התמהיל האופטימלי לניצול הפטור והגשת הטפסים הרלוונטים עד לקבלת הפטור ממס הכנסה בפועל.
תגובות
הוסף רשומת תגובה