אין לראות בכתוב ייעוץ השקעות\פנסיוני\פיננסי המתחשב בצרכיו, נתוניו, מצבו הכספי, נסיבות ומטרותיו המיוחדות של כל אדם, או תחליף לייעוץ כאמור. אין לראות בתוכן משום המלצה ו/או ייעוץ מקצועי מכל סוג.
כל תהליך השקעה תמיד יתחיל בהגדרת מטרת ההשקעה וטווח ההשקעה. פרמטרים אילו ישפיע על סוג הנכס הרלוונטי - כאשר טווח ההשקעה הוא קצר הנכס יהיה נכס סולידי בעיקרו, למשל אג"ח ממשלתי ונגזרותיו. כאשר טווח ההשקעה הוא ארוך הנכס המתאים יותר הוא מניות. לאחר שקבענו את סוג הנכס הרלוונטי צריך להחליט איך להיחשף לנכס זה. בפוסט זה ארצה להתמקד בבחירת המוצר החושף אותנו לנכס הרצוי.
בגדול יש לנו 2 אפשרויות מרכזיות:
- מוצר מנוהל - בקטגוריה זו נכללים: פוליסה פיננסית, קופת גמל להשקעה, תיק השקעות מנוהל (בבנק או בבית השקעות).
- מוצר לא מנוהל - כאן הכוונה לתיק השקעות עצמאי שהאדם מנהל בעצמו.
מה ההבדלים העיקריים בין 2 האפשרויות:
- תיק השקעות עצמאי הוא זול יותר למימוש מאשר מוצר מנוהל. ניתן להרכיב תיק השקעות עצמאי מאוסף של קרנות סל על מדדי מניות מגוונים בדמי ניהול ממוצעים של כ 0.2%. לעומת זאת, מוצר מנוהל יעלה בין 0.5% ל 1.5%.
- תיק השקעות עצמאי דורש יותר התעסקות - כאשר אתה מנהל את התיק בעצמך אתה צריך לבחור את הקרנות, אתה צריך לבצע קנייה חודשית באופן ידני. לעומת זאת במוצר מנוהל אתה יכול להגדיר הוראת קבע לביצוע ההפקדה לתיק או לבצע אנונה (משיכה אוטומטית של כספים מהתיק לחשבון העו"ש).
- בתיק השקעות עצמאי אתה חווה את השוק יותר מקרוב כי זה נגיש, מוצר מנוהל בחלק מהמקרים פחות נגיש. להבדל הזה יש משמעות ליכולת של המשקיע להתמיד בתוכנית שנקבעה.
תיק השקעות בניהול עצמי הוא הבחירה האולטימטיבית, אבל זה לא מתאים לכל אחד.
מתי נבחר במוצר מנוהל?
- כאשר האדם לא מעוניין או לא יכול להתעסק בנושא, הוא רוצה טייס אוטומטי, הפקדה חודשית אוטומטית לחסכון.
- מקרה נוסף זה אנשים שאם לא יבוצע חסכון אוטומטי הכסף פשוט לא ייחסך ו"יבוזבז". למעשה מוצר מנוהל מכריח אותם לחסוך.
- אדם שלא יוכל לעמוד במשמעת הדרושה לנהל תיק השקעות עצמאי.
- אדם שיש לו פחד לא רציונלי ומשתק לנהל תיק השקעות עצמאי. נתקלתי גם במקרים של ניתוח יתר בציפייה להגיע לתיק מושלם.
- אדם שעדיף להרחיק אותו מההשקעות כי הוא יתפתה לעשות שטויות כמו בחירת מניות ספצפיות, תזמון שוק, מכירה בשפל ועוד.
במקרים האילו, אני אומר עדיף השקעה מנוהלת מלא להשקיע בכלל.
ואם בוחרים במוצר מנוהל אז מה עדיף?
האפשרות הראשונה שתקפוץ לרוב האנשים הוא תיק השקעות מיועץ בבנק, כלומר להרכיב תיק באמצעות יועץ ההשקעות של הבנק. אני חושב שזו האפשרות הפחות טובה ואסביר למה.
סיפור שקרה השבוע, לקוח עם כמה מאות אלפי שקלים ביקש חוות דעת על תיק שהרכיב לו יועץ ההשקעות בבנק.
עברתי על התיק - בליל של קרנות אקטיביות מנוהלות בדמי ניהול מופקעים - קרנות בדמי ניהול של 1.97%, 1.54%, 0.99% ו 0.94%. כל התיק בדמי ניהול ממוצעים של 0.75% ועל כל ה"טוב" הזה תוסיפו 0.6% דמי "משמרת" (על מה בדיוק הם שומרים?). סה"כ 1.35% בשנה. שוד לאור יום! יש פה פערי ידע שהבנקים מנצלים. אין שום סיבה לשלם דמי ניהול כאלה.
בנוסף כאמור מדובר בתיק מנוהל אקטיבית, שע"פ כל המחקרים לא ייתן תשואה עודפת מעל מדד פסיבי פשוט. נוסף על כך, התיק מאוד מורכב (9 קרנות) - לא ברור מה רמת הסיכון, תיק עמוס באג"ח קונצרני שיירדו כמו מניות במשבר הראשון וכנראה מגלמים יותר סיכון מהנראה לעין וברור ללקוח. תיק השקעות צריך להיות פשוט - תיק פסיבי וזול שמורכב מ 2 קרנות\מוצרים - אג"ח ממשלתי ומדדי מניות.
בנוסף כאמור מדובר בתיק מנוהל אקטיבית, שע"פ כל המחקרים לא ייתן תשואה עודפת מעל מדד פסיבי פשוט. נוסף על כך, התיק מאוד מורכב (9 קרנות) - לא ברור מה רמת הסיכון, תיק עמוס באג"ח קונצרני שיירדו כמו מניות במשבר הראשון וכנראה מגלמים יותר סיכון מהנראה לעין וברור ללקוח. תיק השקעות צריך להיות פשוט - תיק פסיבי וזול שמורכב מ 2 קרנות\מוצרים - אג"ח ממשלתי ומדדי מניות.
ומה האלטרנטיבה?
לדעתי האלטרנטיבה הטובה יותר היא פוליסה פיננסית או קופת גמל להשקעה.
- בחברות הביטוח ובתי ההשקעות קיימים מסלולים פסיביים בדמי ניהול זולים של 0.5%-0.6%. זה פער מאוד משמעותי בהשוואה ל 1.35% בתיק השקעות בבנק. פער שנוגס באגרסיביות בהון הסופי שנצבר.
- ניתן להרכיב תיק לכל רמת סיכון וטווח השקעה משילוב באחוזים המתאימים של 2 מסלולים - מסלול אג"ח ממשלתי ומסלול מנייתי פסיבי.
- בפוליסה פיננסית דמי ניהול קבועים לכל אורך תקופת ההשקעה, בניגוד לקרנות נאמנות בתיק השקעות בבנק שרשאיות להעלות את הדמי ניהול פעם בשנה. יש מנהג לקרנות ישראליות להשיק מוצר בדמי ניהול 0% ולאחר מכן להעלות אותם כאשר הלקוח שבוי ולא ימשוך על מנת שלא לשלם מס.
- במוצרים אלה תשלום המס הוא רק במשיכת הכסף. לעומת זאת בתיק השקעות בבנק, כל פעם שהיועץ יעביר את הלקוח מקרן לקרן יבוצע תשלום מס שיפריע לכסף לגדול ולצבור ריבית דריבית.
- במוצרים אלה ניתן לבצע הוראת קבע להפקדת כספים למוצר ואנונה למשיכת כספים מהמוצר לעו"ש.
- הטבת מס - מדרגות מס מופחתות לאדם מעל גיל 60.
- הטבה מס בפוליסה פיננסית היא סעיף 125ד - לאדם מעל גיל 75 (נכון ל 2023) רווחים עד 13,800 פטורים ממס.
- הטבת מס קופת גמל להשקעה - במשיכה כקצבה מגיל 60 ומעלה, פטור ממס רווח הון וממס הכנסה.
לסיכום, אני חושב שפוליסה פיננסית וקופת גמל להשקעה הן הבחירה היותר טובה למוצר השקעה מנוהל.
אשמח לסייע לך להרכיב תיק השקעות פסיבי, זול ויעיל שישאיר אצלך יותר כסף בכיס.
בהצלחה!
תגובות
הוסף רשומת תגובה