דילוג לתוכן הראשי

פקדון מובנה - להתנפל או לברוח?

 


אין לראות בכתוב ייעוץ השקעות\פנסיוני\פיננסי המתחשב בצרכיו, נתוניו, מצבו הכספי, נסיבות ומטרותיו המיוחדות של כל אדם, או תחליף לייעוץ כאמור. אין לראות בתוכן משום המלצה ו/או ייעוץ מקצועי מכל סוג.  בשבועות האחרונים הבנקים מפרסמים באגרסיביות פקדונות מובנים על S&P500 (כמה אפשר לסחוט את הלימון הזה?!?). אז מה זה בכלל פיקדון מובנה והאם צריך להתנפל על ההצעה או לברוח?

פיקדון מובנה הוא פיקדון שהתשואה המתקבלת ממנו תלויים במחירים של אפיקים שונים בשוק ההון, למשל: מדד, סל מדדים, מניה, סל מניות, ריביות, הפרשים בין שערי ריבית, שערי חליפין או הפרשים בין שערי חליפין וכדומה.


פיקדון מובנה מאפשר ללקוח להיחשף לשוק ההון ולהבטיח את הקרן של הפיקדון, במונחי מטבע ההפקדה.
השם שבחרו הבנקים למוצר "פיקדון מובנה" הוא שיווקי במטרה לשווק אותו כמוצר סולידי,פיקדון נתפס בעיני הציבור כנכס בטוח, אבל אני חושב שהוא לא כזה תמים….


חסרונות בפיקדון מובנה:

  • אין נזילות - לא ניתן למשוך פיקדון מובנה לפני מועד הפירעון שלו.

  • יתכנו תנאי קצה מסוימים שבמידה ומתקיימים הלקוח לא יקבל את הריבית, למשל אם המדד ירד ביותר מ X אחוזים במהלך תקופת הפיקדון. בנכס תנודתי כמו מדד מניות ניתן לקבל שינויים גדולים בטווח הקצר ולכן יש סבירות לא מבוטלת שייתכן ותנאי הקצה האלה יתקיימו ולא נרוויח כלום.

  • הפסד תשואה אלטרנטיבית - במקרה שלא עומדים בתנאים אז מפסידים את התשואה שהיינו יכולים לקבל בנכס בטוח כמו פיקדון רגיל, קרן כספית, אגח ממשלתי.

  • חשיפה למט"ח - בד"כ מדובר על פקדונות לטווח קצר (מספר שנים בודד), בטווח הקצר אפשר לקבל שינויי מטבע גבוהים ואם השימוש המיועד הוא בשקלים, אז ייתכן אמנם שהפיקדון ירוויח אבל בשקלים יהיה בהפסד. תוסיפו לזה את העמלות השמנות של הבנקים במט"ח בכניסה וביציאה מההשקעה וקיבלתם מתכון לצרות…

  • יש סכום מינימום הנדרש בכדי להיכנס להשקעה, בניגוד לאלטרנטיבות שבהן אין כזה.

  • בסיום הפיקדון תאלצו לשלם מס, באלטרנטיבה של השקעה לטווח ארוך, אנחנו לא מפריעים לרווחים להמשיך לגדול ע"י מימושים ותשלום מס.


הסתכלתי על אחד מהפיקדונות המובנים המוצעים כעת - פיקדון מובנה בדולר, לתקופה של כשנתיים, הכולל אפשרות לקבלת מענק המותנה בעליית המדד בתום שנתיים, מנקודה לנקודה, עד עליית מדד בשיעור של 25%.


אם השינוי במדד יהיה אפס או שלילי - מקבלים את הקרן בלבד בדולרים, כלומר מפסידים שנתיים של תשואה בנכס בטוח שיכול לתת במצטבר היום לשנתיים 8% וכן הכסף נשחק מהאינפלציה.

אם השינוי עד 25% נקבל רק 85% מהשינוי, כלומר לא נהנה ממלוא עליית המדד.

אם השינוי מעל 25%(לא משנה כמה) נקבל בכל מקרה רק 21.25% ולא יותר, גם פה חותכים לנו את הרווח.


יש פה הימור על מה מדד S&P500 יעשה בשנתיים הקרובות. אף אחד לא יודע מה המדד יעשה בשנתיים הבאות - יכול להיות רווח, הפסד או שישאר ללא שינוי, בניגוד לתקופה ארוכה יותר נגיד 10 שנים ומעלה אפשר להגיד בסבירות גבוהה שהמדד יעלה.

לסיכום, לא נראה לי שזה מוצר שטוב ללקוח, אלא טוב לבנק, שבונה פה איזה עסקה סיבובית שהוא ירוויח בכל מקרה.

תמיד צריך לשאול מה המטרה שלך? למה להשתמש במוצר הזה? אני תמיד מעדיף את דרך המלך - כספים המיועדים לטווח ארוך, צריך להשתמש בכלים של טווח ארוך, וכספים המיועדים לטווח קצר צריך להשתמש בכלים של טווח קצר.
ערבוב כמו שקורה בפיקדון מובנה הוא הימור אחד גדול ולכן אני אישית - בורח!


חושבים אחרת? כיתבו לי בתגובות.









תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

למה אני לא אוהב השקעות "אלטרנטיביות"?

אין לראות בכתוב ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו, נתוניו, מצבו הכספי, נסיבות ומטרות השקעתו המיוחדות של כל אדם, או תחליף לייעוץ כאמור. אין לראות בתוכן משום המלצה ו/או ייעוץ מקצועי מכל סוג. בהמשך לפוסט  אסטרטגיית ההשקעה שלי  , מצאתי לנכון להרחיב בנושא ההשקעות "האלטרנטיביות". הגרשים במכוון. אז למה אני לא אוהב השקעות אלטרנטיביות? לפני שאפרוש את טיעוניי בנושא, קודם בו נבין על מה מדובר. בד"כ שמדברים על השקעות אלטרנטיביות מתכוונים להשקעות שאינן סחירות בבורסה כלשהי. כלומר השקעות אילו אמורות לספק אלטרנטיבה לשוק הסחיר. דוגמאות להשקעות אלטרנטיביות: קניית נדל"ן בחו"ל והשכרתו. קרנות גידור. מטבעות קריפטוגרפים. NFT. קרנות חוב. קרנות הלוואות P2P. קרנות הלוואות לנדל"ן. קרנות נדל"ן יזמיות. אמנות. שעונים. קרקע חקלאית. ועוד... ראשית, בואו נתעכב על המושג "אלטרנטיבי". לדעתי, יש פה גם אלמנט מיתוגי ושיווקי, כביכול שההשקעות האלטרנטיביות יכולות לתת לך משהו שהשקעות סחירות לא מסוגלות לספק. בחלק מהמקרים, מנסים לשווק את זה כמשהו אקסלוסיבי, שלא נגיש לכל אחד. בד"כ, ג...

אסטרטגיית ההשקעה שלי - במה ואיך להשקיע?

מבוא בפוסט זה ארצה להתמקד בגישה שלי להשקעות, ספציפית במה ואיך אני משקיע. חשוב להדגיש שכל נושא ההשקעות הוא האמצעי ולא המטרה.  השקעת הכסף שברשותך נועדה להשיג את המטרות שקבעת לעצמך בחיים.  אנחנו ניגש לתכנן ולבצע השקעות רק לאחר שהגדרנו מטרות אילו. הקצאת הנכסים וההשקעות הספציפיות יבחרו לאור מטרות אילו. דיסקלמר נוסף לפני שנצלול - אין לראות בכתוב ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו, נתוניו, מצבו הכספי, נסיבות ומטרות השקעתו המיוחדות של כל אדם, או תחליף לייעוץ כאמור. אין לראות בתוכן משום המלצה ו/או ייעוץ מקצועי מכל סוג. האמור בפוסט זה נכתב על סמך ניסיון עיוני ומעשי של כ 15 שנים בהשקעה בשוק ההון בארץ ובעולם. בין השאר, במהלך השנים, עברתי קורסים שונים, ביצעתי למידה ומחקר עצמאי, קראתי ספרי השקעה ומאמרים אקדמיים, למדתי מנסיונם של משקיעים אחרים, קראתי פרשנויות ותחזיות באתרים כלכלים, עקבתי אחר השוק מקרוב וכו'.  באמצעות אסטרטגייה זו, אשר משמשת אותי להשקעה של הכסף האישי שלי, צברתי בהצלחה הון משמעותי לכל הדעות. בגדול, כ...

למה לא להשקיע רק בארה"ב?

  אין לראות בכתוב ייעוץ השקעות\פנסיוני\פיננסי המתחשב בצרכיו, נתוניו, מצבו הכספי, נסיבות ומטרותיו המיוחדות של כל אדם, או תחליף לייעוץ כאמור. אין לראות בתוכן משום המלצה ו/או ייעוץ מקצועי מכל סוג.  בימים אילו שמדד הדגל של ארה"ב S&P500 שובר שיאים חדשים, אנחנו שומעים תחת כל עץ רענן פרסומת והמלצה להשקיע את הכסף במדד זה, אם זה את הכסף הפרטי ואם זה את הפנסיה. והציבור נוהר בהמוניו למדד המפורסם. והשאלה - האם זה הדבר הנכון לעשות? האם זה נכון לרכז את כל ההון במדינה אחת, חזקה ככל שתהיה?!? אני חושב שהתשובה היא - לא! תחילה אסקור את הטענות של המצדדים בהשקעה בארה"ב בלבד: שווי השוק של מניות ארה"ב הוא למעלה מ 50% מהשווי העולמי. בהשקעה בשוק המניות של ארה"ב אפשר לקבל פיזור מעולה בהשקעה בסקטורים ותעשיות מגוונים. להרבה מהחברות שנסחרות בארה"ב ישנם רווחים שמקורם מחוץ לארה"ב. בשנים האחרונות היתרון של הפיזור מתעמעם מכיוון שהקורלציה בין השווקים השונים עלתה. טיעונים אלה נרא...